Der skal leg og adspredelse til, når børn skal på hospitalet. Uanset hvor venligt og imødekommende personalet er, er hospitalet en fremmed verden.

- Jeg kan se, at de mindre børn bliver urolige og utrygge, når de kommer her, fortæller anæstesisygeplejerske Maryam Kashani, Dagkirurgisk Afsnit.
- De er bange for den ukendte verden, og det er ofte vanskeligt for forældrene at håndtere den situation.

I forbindelse med et innovationskursus har Maryam Kashani sat et projekt i gang, der skal skabe bedre rammer for børnene. På afdelingen bliver børn typisk opereret for mindre ting som brok, og de får fjernet søm efter operationer i arme og ben. De bliver ikke indlagt, men kommer hjem samme dag.

- Mit mål er, at børn skal trives fint her på Dagkirurgisk Afsnit. De må ikke få traumer, som gør det vanskeligt for dem i deres videre liv at komme på hospitalet, siger Maryam Kashani.

Hun indledte sit projekt med at ringe til en række forældre, efter at børnenes operation var overstået og interviewe nogle af sine kolleger. De forsynede hende med idéer til, hvad der kunne gøre de små børns oplevelse bedre. Ud af undersøgelsen er kommet et hjørne, hvor børnene i leg kan prøve nogle af de ting, som venter på operationsstuen. De kan prøve en maske, og de kan – uden nåle selvfølgelig – lægge en kanyle i en bamse.

- Man kan jo ikke forklare de helt små, hvad der skal foregå, men på den her måde kan vi vise dem, at det ikke er farligt, og de kan vænne sig til noget af det, der skal ske, siger Maryam Kashani.

Billede af Maryam Kashani med det nye legetøj til børnene, der kommer i Dagkirurgisk AfsnitMaryam Kashani med det nye legetøj til børnene i Dagkirurgisk Afsnit. Foto: Helle Brandstrup Larsen

En donation på 10.000 kr., som hun fået fra Trygfonden, har desuden gjort det muligt at købe legetøj, som skal være særlig godkendt, fordi det af hygiejnemæssige årsager skal kunne vaskes ved høje varmegrader.

- Jeg håber sådan, at det senere kan blive muligt at købe tegninger og plakater til væggene dér, hvor børnene vågner efter bedøvelsen. Og allerhelst iPads med animationsprogrammer til de små, så de kan se, hvad der sker på et hospital, slutter Maryam Kashani.

Nyhed 19. august 2015