Lions Club i Randers donerede torsdag eftermiddag 21.000 kr. til hjerteforskningen på Regionshospitalet Randers.

De lagde kræfterne i, og sveden sprang. For det er hårdt arbejde at redde et liv, når hjertet er stoppet.
22 medlemmer af Lions Club Randers med hustruer lå i går eftermiddags på alle fire på hospitalet for at lære genoplivning.

Bo Løfgren modtager donationen fra udvalgsformand Bent Just. Foto: John Bräuner

Anledningen var, at klubben efter ansøgning fra hospitalets forskerteam har valgt at donere overskuddet fra en golfdag med lokale sponsorer til hjerteforskningen. Efter overrækkelsen stod en del af hospitalets forskerteam med teamets leder, 1. reservelæge og lektor i hjertestopbehandling Bo Løfgren i spidsen klar til at undervise i genoplivning efter hjertestop.

- I kan ikke gøre noget forkert. Det gælder bare om at gå i gang, lød instruksen fra Bo Løfgren. Tryk til når I giver hjertemassage, tæl til 30 tryk og giv så to mund-til-mund pust. Og så forfra igen.

Jamen hvor mange sekunder skal jeg lytte til brystkassen, før jeg går i gang?
Og hvad nu hvis jeg ikke har kræfter nok?
Spørgsmålene var mange og svarene kontante: Lyt i 10 sekunder og tryk så hårdt i kan.

- Regionshospitalet Randers er vores hospital, og vi vil gerne støtte lokalt, fortalte udvalgsformand i Lions Club Randers, Bent Just, inden han selv kastede sig ud i hjertemassagen.
- Når der er ildsjæle indenfor den lokale forskning, er det værd at støtte. Og forskning i genoplivning efter hjertestop rammer jo lige ind i noget, der er relevant for os lidt ældre mænd, sagde han med et skævt smil.

Fem unge medicinstuderende, som alle er en del af hospitalets forskerteam, var klar ved de dukker, som lagde ”krop” til undervisningen.

Undervisning i genoplivning. Foto: John Bräuner

- Kom nu – du skal lave en kæmpe stor Kim Larsen-mund, når du giver kunstigt åndedræt. Og hvis du brækker nogle ribben på den, du hjælper, er der ikke noget at gøre ved det, lød det rundt ved dukkerne. Det ordner vi her på hospitalet bagefter.

- Vi er meget glade for, at det omgivende samfund lægger mærke til vores forskning, sagde Bo Løfgren i en pause fra undervisningen. Forskning i akut sygdom er utrolig vigtig, og den støtte, vi har fået, er jo udtryk for, at folk her i lokalområdet værdsætter vores arbejde.

Da mørket faldt på torsdag, var antallet af randrusianere, som kender grebene i genoplivning ved hjertestop, steget med 37.


Nyhed 23. oktober 2015