Det må ikke være et slankeophold at være indlagt på Regionshospitalet Randers. Tværtimod. Et succesfuldt pilotprojekt, som skal friste patienter til at spise mere, er nu udbredt til hele hospitalet.

Et stort ernæringsprojekt på hospitalet skal hjælpe patienterne til at få kræfter til at komme sig hurtigt. En del af konceptet er, at patienterne skal opleve indlæggelsen som et hotelophold i betydningen: Spis lige hvad du har lyst til.

Hospitalets kostkonsulent, Ulla Høegh, har i 2014 arbejdet en måned ad gangen på en række afdelinger og vejledt personalet i, hvordan de frister patienter uden appetit til at spise.

- Det duer ikke at sætte en svingende portion varm mad foran en patient, der ikke har lyst til at spise, siger cheføkonoma Mona Carøe. Vi lærer personalet, hvordan de får den lille lækkersult frem hos patienterne, og så er vi klar med masser af fristelser indenfor snacks, desserter, energidrikke og måske petit four.

Og der bliver ikke sat grænser for de søde sager, heller ikke hos overvægtige patienter. Til gengæld erstatter kostkonsulenten den søde saft, som mange bliver præsenteret for på hospitalerne, med mælkeprodukter. Saften får nemlig maden til at smage anderledes, og det kan fjerne appetitten. I stedet står den på mælk, som giver patienterne de nødvendige proteiner.

- Det har haft stor betydning, at en fagperson med en anden ekspertise end vores ser på vores arbejdsgange, fortæller afdelingssygeplejerske Birthe Larsen, Medicinsk Sengeafsnit 2.

- Kostkonsulenten har vist os, hvor vigtigt det er, at vi dagen igennem frister patienterne med små mellemmåltider. Og vi ved nu, hvor stor betydning, det har, at tallerkner til varm mad er lune, at der bliver luftet ud, og at patienterne så vidt muligt kommer ud af sengen, når de skal spise, siger Birthe Larsen.

Udover en højere tilfredshed med forplejningen blandt patienterne, har kostprojektet på Regionshospitalet Randers den effekt, at madspildet er blevet mindre.  Patienterne får nu præcis den mad og den mængde, de har lyst til, så nu bliver maden spist.

Nyhed 10-12-2014