Et innovationsprojekt i Opvågningsafsnittet på Regionshospitalet Randers skal skabe større tryghed for børn og deres forældre og danne skole for andre hospitaler.

- Hvis der bare var billeder af foldboldhold på væggen. Og det skal helst være Real Madrid eller Dortmund.

Lucas Rasmussen med mor og far i Børneopvågningen. Foto: Helle B. LarsenLucas Rasmussen med mor og far i Børneopvågningen. Foto: Helle B. Larsen

Lucas Rasmussen, næsten otte år, er ikke i tvivl, da han vågner af narkosen efter en øreoperation. Der skal være fodbold over hele linjen, hvis børneopvågningen på Regionshospitalet Randers skal være Danmarks bedste. Måske også i loftet.

Børnene bliver hørt

Og intet mindre end Danmarks bedste er det mål, som Pia Larsen, sygeplejerske i Opvågningsafsnittet, har sat sig for sit innovationsprojekt. Projektet er blevet til i et samarbejde med en arkitekt, en pædagog, studerende på Aalborg Universitet, specialister i akustik samt en lang række kolleger på regionshospitalet.

Hun har interviewet 21 børn for at få sat ord på, hvad der skal til, for at de føler sig trygge, når de vågner af narkosen.

- Det vigtigste er selvfølgelig, at børnene har deres forældre hos sig, når de vågner, fortæller Pia Larsen. Vi sørger for at hente dem, så snart operationen er slut, så de er klar, når barnet vågner.

Men internationale studier i helende arkitektur - dvs. samspillet mellem lys, lyd og kunst - viser, at omgivelserne på hospitalet også spiller en stor rolle. Og derfor er Lucas´ idé slet ikke så tosset.

- Det har stor betydning at skabe en form for genkendelighed for barnet i forhold til de omgivelser, det kender, fortsætter Pia Larsen.

Og børnenes ønsker er klare: Der skal være billeder på væggene i klare farver af ting, som man kan se, hvad er, straks man vågner.

Hvad er der i skabene?

En anden helt nærliggende idé, som børnene har givet Opvågningsafsnittet, er at skrue lågerne af skabene. De vil gerne kunne se, hvad der er derinde.

Børns medfødte nysgerrighed er for Pia Larsen et omdrejningspunkt i arbejdet med at gøre dem trygge i en afdeling fuld af teknologisk overvågningsudstyr.

- Når vi arbejder med børnenes sansepåvirkninger og viser dem, hvad maskinerne kan, og hvorfor de måske larmer, kan vi skabe større tryghed omkring dem, fortæller hun.

Arbejdet med lydene er en vigtig del af Pia Larsens projekt. Når man vågner efter narkose, er den første sans, der vender tilbage, nemlig høresansen. Derfor arbejder hospitalet på at reducere støjniveauet, når børnene vågner.

Mindre medicin når indretningen er i top

Forskning har vist, at når rumindretningen lykkes og skaber tryghed og adspredelse for børnene, så er behovet for smertestillende medicin mindre. Så Pia Larsens ambitioner er høje.

- Min store drøm er, at vi kan blive model for andre hospitaler i skabelsen af et godt og familiecentreret opvågningsforløb, fortæller hun. Vi vil dele viden med andre opvågninger. Når det her er lykkedes, håber jeg, at børn og forældre vil opleve os som landets bedste opvågning. De skal føle sig set og hørt og taget alvorligt.

Yderligere oplysninger:
Sygeplejerske Pia Larsen
Opvågningsafsnittet
Regionshospitalet Randers
Mail: piagla@rm.dk  
Tlf: 78 42 05 81