Anti-D   

At mærke liv
Barnets vægt

Det nyfødte barn vejer normalt mellem 2700 og 4500 gram, og der er derfor stor forskel på, hvordan barnet vokser i graviditeten. Hvis du er i tvivl om, hvordan dit barn vokser, skal du endelig spørge din jordemoder.

Blodtryk

De fleste gravide oplever i første del af graviditeten, at blodtrykket falder en smule. Det er normalt, men kan betyde, at man bliver svimmel, når man f.eks rejser sig hurtigt op. 

Senere i graviditeten stiger blodtrykket lidt igen, og flere oplever, at blodtrykket bliver lettere forhøjet i sidste del af graviditeten. Din læge og jordemoder kontrollerer regelmæssigt dit blodtryk.

Blødning i graviditeten

Mange gravide oplever blødning, mens de er gravide. Blodkarrene i livmoderhalsen brister lettere i graviditeten og forårsager pletblødning svarende til et par femkroner.

Blødningen kan opstå uprovokeret eller i forbindelse med fysisk aktivitet eller samleje. Blødningerne har intet med barnet at gøre og er helt ufarlige. 

Er du i tvivl om, hvorvidt du bløder for meget, kan du kontakte Fødeafsnittet (efter 22. uge) eller din læge/vagtlæge. 

Læs om tegnblødninger.

Bækkensmerter

Bækkenet består af tre led; et foran (ved skambenet) og to bagpå. Hormonerne i graviditeten påvirker leddene, så de bliver blødere og gør bækkenet mere eftergiveligt. 

Mange gravide oplever bækken- og lændesmerter. Din jordemoder kan vejlede dig i, hvordan du bedst aflaster bækkenet og lindrer smerterne. 

Vi anbefaler generelt gravide til at være fysisk aktive. Svømning kan være en god motionsform for gravide med ondt i bækkenet. 


Halsbrand

Halsbrand hører primært til den sidste del af graviditeten. Den muskel, der lukker mavesækken, lukker ikke helt tæt og derved løber mavesyren den forkerte vej. 

Du kan afhjælpe halsbrand ved at undgå store og fedtrige måltider samt krydret mad. Du kan også prøve at hæve hovedgærdet på din seng ca. 20 cm. 

På apoteket kan man købe lægemidler i håndkøb, der kan afhjælpe halsbrand.

Infektioner

På Sundhed.dk kan du få mere information om infektioner, som du skal være særligt opmærksom på som gravid:

>> Tilbage til top

Leverkløe, graviditetsbetinget (galdestase)

Mange gravide oplever, at det i perioder klør forskellige steder på kroppen. 

Hvis det klør døgnet rundt – måske mere i aften- og nattetimerne – og hvis det primært klør på håndfladerne og under fødderne, kan det være, fordi graviditeten påvirker din lever. 

Kontakt din læge eller din jordemoder, hvis du oplever kløe på håndflader og under fødderne. En blodprøve kan vise, om du har graviditetsbetinget leverkløe.

Læs mere om graviditetsbetinget leverkløe på Sundhed.dk.

Sukkersyge, graviditetsbetinget

Udflåd

Mængden af udflåd og konsistensen ændres løbende i graviditeten. Det er normalt at have en del mere udflåd sidst i graviditeten. 

Læs om slimproppen 

 


Kontakt

Fødeafsnittet
Jordemoderkonsultationer
Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet
Sengeafsnit
Familieafsnit

Fødselsforberedelse på hospitalet, Skovlyvej 17, indgang F, mødelokale 6 (til højre for indgangen)