Anti-D   

I graviditeten bestemmes barnets blodtype ved at tage en blodprøve på mor. Blodprøven tages ved egen læge. Her ser man efter rhesustype. Der findes to rhesus blodtyper - positiv og negativ. Hvis barnet er positivt og moren negativ tilbydes indsprøjtning med anti-D.  Indsprøjtningen gentages efter fødslen. Indsprøjtningen skal forhindre at moren laver antistoffer mod barnets blodtype, da det kan føre til alvorlig sygdom.

Der ses sjældent bivirkninger ved indsprøjtning af anti-D, men der kan opstå en allergisk reaktion, hvorfor anti-D gives på hospitalet og du skal i afdelingen blive 20-30 minutter efter indsprøjtningen.

Anti-D gives når du er cirka 29 uger henne i din graviditet, og du vil automatisk modtage en indkaldelse, hvis du er rhesus negativ og venter en rhesus positivt barn.                      

At mærke liv
De fleste gravide mærker barnets bevægelser omkring 20. til 22. uge. Fra uge 25 kan du forvente at mærke dit barn dagligt. 

Børn bevæger sig forskelligt, og nogle er mere aktive end andre, men det er vigtigt, at du fra ca. uge 25 mærker dit barn bevæge sig flere gange hver dag.

Læs mere om at mærke liv.

>> Tilbage til top

 

Barnets vægt

Det nyfødte barn vejer normalt mellem 2700 og 4500 gram, og der er derfor stor forskel på, hvordan barnet vokser i graviditeten. Hvis du er i tvivl om, hvordan dit barn vokser, skal du endelig spørge din jordemoder.

>> Tilbage til top

 

Blodtryk

De fleste gravide oplever i første del af graviditeten, at blodtrykket falder en smule. Det er normalt, men kan betyde, at man bliver svimmel, når man f.eks rejser sig hurtigt op. 

Senere i graviditeten stiger blodtrykket lidt igen, og flere oplever, at blodtrykket bliver lettere forhøjet i sidste del af graviditeten. Din læge og jordemoder kontrollerer regelmæssigt dit blodtryk.

>> Tilbage til top

 

Blærebetændelse

En del gravide får på et tidspunkt i graviditeten blærebetændelse – enkelte endda flere gange. 

Symptomer på blærebetændelse i graviditeten kan være tiltagende plukkeveer, maven spænder tit op og føles hård og måske en trykkende fornemmelse over blæren. 

Du kan få undersøgt en urinprøve for blærebetændelse ved din læge. Blærebetændelse behandles med penicillin.

>> Tilbage til top

 

Blødning i graviditeten

Mange gravide oplever blødning, mens de er gravide. Blodkarrene i livmoderhalsen brister lettere i graviditeten og forårsager pletblødning svarende til et par femkroner.

Blødningen kan opstå uprovokeret eller i forbindelse med fysisk aktivitet eller samleje. Blødningerne har intet med barnet at gøre og er helt ufarlige. 

Er du i tvivl om, hvorvidt du bløder for meget, kan du kontakte Fødeafsnittet (efter 22. uge) eller din læge/vagtlæge. 

Læs om tegnblødninger.

>> Tilbage til top

 

Bækkensmerter

Bækkenet består af tre led; et foran (ved skambenet) og to bagpå. Hormonerne i graviditeten påvirker leddene, så de bliver blødere og gør bækkenet mere eftergiveligt. 

Mange gravide oplever bækken- og lændesmerter. Din jordemoder kan vejlede dig i, hvordan du bedst aflaster bækkenet og lindrer smerterne. 

Vi anbefaler generelt gravide til at være fysisk aktive. Svømning kan være en god motionsform for gravide med ondt i bækkenet. 

>> Tilbage til top

 

Flyrejser

Hvis du overvejer at tage på en flyrejse, anbefaler vi, du læser vejledningen i patienthåndbogen på Sundhed.dk:

Flyrejse og graviditet (Sundhed.dk)

>> Tilbage til top

 

Forstoppelse

Det er naturligt at opleve forstoppelse i graviditeten. Tarmen påvirkes både af graviditetshormon og tryk fra livmoderen. 

Du kan forebygge forstoppelse ved at

  • spise groft
  • drikke rigeligt vand
  • motionere regelmæssigt

>> Tilbage til top

 

Halsbrand

Halsbrand hører primært til den sidste del af graviditeten. Den muskel, der lukker mavesækken, lukker ikke helt tæt og derved løber mavesyren den forkerte vej. 

Du kan afhjælpe halsbrand ved at undgå store og fedtrige måltider samt krydret mad. Du kan også prøve at hæve hovedgærdet på din seng ca. 20 cm. 

På apoteket kan man købe lægemidler i håndkøb, der kan afhjælpe halsbrand.

>> Tilbage til top

 

Hæmorider

En del gravide får hæmorider. De kommer, fordi trykket på venerne i benene stiger i løbet af graviditet. 

Hæmorider er udposninger af blodårer (ligesom åreknuder), som nogle gange kan ses og mærkes ved endetarmsåbningen. Mange opdager hæmorider ved, at der kommer blod i forbindelse med afføring. 

Hæmorider behandles som oftest først efter fødslen, men du kan forbygge og afhjælpe ved at forebygge forstoppelse og lave venepumpeøvelser dagligt (link hertil?).

>> Tilbage til top

 

Infektioner

På Sundhed.dk kan du få mere information om infektioner, som du skal være særligt opmærksom på som gravid:

>> Tilbage til top

 

Kramper i benene

Kramper i benene er for de fleste gravide uundgåelige, men du kan forebygge kramperne med bevægelse. 

Lav dagligt venepumpeøvelser og motioner dagligt.

>> Tilbage til top

 

Kvalme

Næsten alle gravide oplever kvalme og/eller opkast i løbet af graviditeten. For de fleste holder kvalmen op inden uge 15 i graviditeten. 

Hvis du har kvalme og/eller kaster op, anbefaler vi, at du spiser små hyppige måltider. Prøv f.eks. nødder og kiks. 

Enkelte gravide er så påvirkede af opkastningerne, at de bliver indlagt på vores Barsels- og gynækologisk Afsnit (kontaktoplysninger til afsnittet).

Læs mere om graviditetskvalme på Sundhed.dk.

>> Tilbage til top

 

Leverkløe, graviditetsbetinget (galdestase)

Mange gravide oplever, at det i perioder klør forskellige steder på kroppen. 

Hvis det klør døgnet rundt – måske mere i aften- og nattetimerne – og hvis det primært klør på håndfladerne og under fødderne, kan det være, fordi graviditeten påvirker din lever. 

Kontakt din læge eller din jordemoder, hvis du oplever kløe på håndflader og under fødderne. En blodprøve kan vise, om du har graviditetsbetinget leverkløe.

Læs mere om graviditetsbetinget leverkløe på Sundhed.dk.

>> Tilbage til top

 

Ligamentsmerter
Ligamenterne er de ”elastikker”, der holder livmoderen på plads i bækkenet. Når livmoderen vokser, strækkes ligamenterne, og det kan føles som en smerte eller trækken nederst i maven og ud mod siderne. Ligamentsmerter er helt naturlige og fuldstændig ufarlige. 

Du kan lindre smerten med en varmepude og ved at undgå hurtige bevægelser, der kan fremprovokere smerten. Ligamentsmerterne bliver for de fleste gravide mindre eller forsvinder helt i sidste halvdel af graviditeten.

>> Tilbage til top

 

Plukkeveer


Link til information om plukkeveer

>> Tilbage til top

 

Sukkersyge, graviditetsbetinget

Graviditetsbetinget sukkersyge er en form for sukkersyge, der opstår i forbindelse med graviditet. 

Nogle gravide er i større risiko for at udvikle sygdommen end andre. Følgende risikogrupper undersøges for sukkersyge i graviditeten:

  • Kvinder med sukkersyge i tidligere graviditet
  • Kvinder der tidligere har født et stort barn (> 4500 g)
  • Kvinder med sukkersyge i den nærmeste familie (type 1 og type 2)
  • Overvægtige kvinder (BMI >27)
  • Gravide med sukker i urinen

Undersøgelse for graviditetsbetinget sukkersyge (glukosebelastning)
Hvis der er mistanke om, at du har graviditetsbetinget sukkersyge, skal du have undersøgt glukosebelastning. Glukosebelastning betyder, at dit blodsukker måles to timer efter, at du har drukket en bestemt mængde sukkervand. Undersøgelsen foregår for det meste ved din læge.

Hvis dit blodsukker er for højt i forbindelse med undersøgelsen, tyder det på, at du har graviditetsbetinget sukkersyge. 

Graviditetsbetinget sukkersyge går over, når du har født. Du skal ikke have medicin, men det er nødvendigt, at du er meget opmærksom på, hvad du spiser. Derfor vil du blive tilbudt samtaler med en diætist. 

>> Tilbage til top

 

Svamp

Miljøet i skeden ændrer sig i graviditeten, og det kan føre til svamp. Svamp opdages ved, at det klør og svir i og omkring skeden. 

Svamp bør behandles. Gå derfor til din læge, hvis du har mistanke om svamp.

>> Tilbage til top

 

Udflåd

Mængden af udflåd og konsistensen ændres løbende i graviditeten. Det er normalt at have en del mere udflåd sidst i graviditeten. 

Læs om slimproppen 

>> Tilbage til top

 

Ødemer

Ødemer betyder vand i kroppen, og du kan opleve det som hævede ben og fødder særligt sidst på dagen. 

Hvis du har meget vand i kroppen kan det betyde, at kroppen i en eller anden grad er belastet af graviditeten, og det kan være et tegn på svangerskabsforgiftning.

Læs om ødemer/vand i kroppen på Sundhed.dk
Læs om svangerskabsforgiftning på Sundhed.dk

>> Tilbage til top

 

Åreknuder

Pga. tyngden fra barnet kan man i graviditeten få åreknuder på benene. Du kan aflaste og forebygge åreknuder ved at motionere og lave venepumpeøvelser dagligt.

Læs om åreknuder i graviditeten på Sundhed.dk

>> Tilbage til top