Akut syge patienter skal have meget at spise, og det skal ikke være slankemad. Det gælder også, selvom de vejer for meget, for det er betingelsen for, at de har kræfter til at komme sig.


Akut syge patienter skal have meget at spise, og det skal ikke være slankemad. Det gælder også, selvom de vejer for meget, for det er betingelsen for, at de har kræfter til at komme sig.

En intern undersøgelse på akutafdelingen på Regionshospitalet Randers i september viste, at det stod skidt til med ernæringen på afdelingen. Langt fra alle patienter fik nok mad, og utilfredsheden blandt patienterne var stor.

I september var:
40 % utilfredse med maden
45 % svarede at de ikke fik nok at spise
75 % ønskede mere mad/snacks mellem måltiderne

- Det var helt åbenlyst, at der skulle gøres en radikal indsats, siger afdelingssygeplejerske Birthe Husted.

Hun fandt to kostnøglepersoner i afdelingen og gav dem frie hænder til at finde løsninger. De to sygeplejersker, Mia Christiansen og Majbritt Rasmussen, satte ind på to fronter: De sørgede for, at personalet forstod betydningen af ordentlig og rigelig mad til de akut syge. Og de gennemgik arbejdsgangene for at finde ud af, hvorfor personalet ikke i tilstrækkelig grad havde fokus på ordentlig mad til patienterne.

Desuden kom der mad i køleskabet, som patienter eller deres pårørende hele tiden havde adgang til, og patienterne blev hele tiden tilbudt mellemmåltider. I hospitalets køkken sørgede man for federe mad – ind med sødmælk, ud med skummet – til de akut syge.

- Det var forbløffende, så hurtigt, vi så resultater, siger afdelingssygeplejerske Birthe Husted. Allerede efter et par uger var tilfredsheden steget markant.

I december er undersøgelsen gentaget, og nu er:
100% tilfredse med maden
100% svarer, at de får nok at spise
10% ønsker mere mad/snacks mellem måltiderne


Yderligere oplysninger:
Afdelingssygeplejerske Birthe Husted
Tlf: 78 42 03 11
Mobil: 23 84 72 44
Mail: birthust@rm.dk