Økologi, uforarbejdede råvarer og ingen tilsætningsstoffer er grundstenene i Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers. Og så kan det oven i købet bedst betale sig.


Økologi, uforarbejdede råvarer og ingen tilsætningsstoffer er grundstenene i Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers. Og så kan det oven i købet bedst betale sig. Patientkøkkenet er et af de absolut billigste og mest effektive storkøkkener i landet, viser omfattende analyse fra BDO Kommunernes Revision.

Bageren lægger sidste hånd på rugbrødet, og slagteren stikker kniven i den store okse, der lige er båret ind. Sådan er dagligdagen i Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers.

”For os er god madkvalitet økologiske råvarer og mad med sundhed, saft, kraft og smag. Andre i branchen mener, det er noget pjat, at vores hjemmelavede frikadeller er bedre end de færdigkøbte, men det er jeg ikke enig i. Når du knækker en hjemmelavet frikadelle og kan dufte ingredienserne, se strukturen, saften i kødet osv., er det en helt anden kvalitet end dem, du køber færdige”, siger cheføkonoma, Bente Sloth, i Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers.

Patientkøkkenet indkøber flest mulige økologiske varer inden for køkkenets økonomiske råderum og vareudbuddet. 100% af drikkemælken, pastaen og hvedemelet er økologisk. 90% af kartoflerne og 60% af kødet er økologiske.
For køkkenet er det årligt f.eks. 80.000 kr. billigere at bage småkager selv, 90.000 kr. billigere at bage franskbrød og over 30.000 kr. billigere at producere oksekødsfond selv. Og så er det bedre kvalitet er tanken i Patientkøkkenet.

Den samlede drift af køkkenet får topkarakter af BDO Kommunernes Revisions, der har kigget nærmere på Patientkøkkenet på hospitalet.

”Vi har i de sidste 15 år analyseret driften i mere end 300 offentlige køkkener landet over, og jeg mener, at Patientkøkkenet kan bruge tallene i rapporten til at bevise, at de er et af landets absolut billigste køkkener, på trods af – eller måske netop fordi – de laver så meget fra bunden”, siger seniorkonsulent, Bo Bloch, fra BDO Kommunernes Revision.

”En af grundene til, at vi er så billige, er, at vi ikke rører ved råvarerne ret mange gange. Vi henter råvarerne ind, producerer og udportionerer, og det giver en meget effektiv drift. Netop derfor kan vi tillade os ikke at gå på kompromis med kvaliteten”, forklarer Bente Sloth.

Patientkøkkenet arrangerer til efteråret en konference om, hvordan madkvalitet til syge og gamle også kan og måske bør være!

Om køkkenet
Patientkøkkenet producerer dagligt mad til 645 personer bestående af morgenmad, frokost, aftensmad og mellemmåltider. Der produceres varm mad syv dage om ugen, og der produceres lige op til levering. Køkkenet beskæftiger 37 fuldtidsansatte herunder to slagtere og to bagere. Derforuden drives personalekantine.

Yderligere information
Bente Sloth, Cheføkonoma, Patientkøkkenet
Tlf. 8910 2175 / 2082 4787
bem@rc.aaa.dk