Screening for tarmkræft blev indført i Danmark i starten af 2014. Det betyder, at alle borgere mellem 50 og 74 år vil få et tilbud om at blive screenet for tarmkræft. Se information om tarmkræftscreeningen.

Sådan foregår undersøgelsen

Screeningen foregår ved at undersøge, om der er spor af blod i afføringen. Det er så små mængder, at det som regel ikke kan ses med det blotte øje, men som alligevel kan være det eneste tegn på sygdom i tarmen. Helt praktisk foregår det ved at indsende en lille (også næsten usynlig) afføringsprøve til Blodprøver og Biokemi på Regionshospitalet i Randers, hvor prøver fra borgere i Region Midt bliver undersøgt.

Et laboratorie i hver region

Der er i alt fem Blodprøver og Biokemi/Klinisk Biokemiske Afdelinger i Danmark, én i hver region, som undersøger de prøver, der kommer fra borgerne i den pågældende region. Prøverne undersøges på et apparat, som kan analysere mange prøver i timen. Samme type apparat findes på alle de fem laboratorier i Danmark, som udfører analysen.

Kvaliteten af undersøgelsen

På Blodprøver og Biokemi i Randers analyseres der prøver alle hverdage, og der kommer nogle tusinde prøver til undersøgelse hver uge. Hvis apparatet af én eller anden grund er ude af drift, vil Klinisk Biokemisk Afdeling i Hjørring, Region Nord, hjælpe med at undersøge prøverne fra Region Midt (og omvendt). Kvaliteten af analysen sikres ved at undersøge kontrolmateriale, som er prøver med kendt indhold af blod. Først når vi er tilfredse med kontrolprøvens resultat, bliver borgernes prøver analyseret. Derudover sammenligner vi også resultater med andre Blodprøver og Biokemi/Klinisk Biokemiske Afdelinger i Danmark, Norge og Sverige. På den måde sikrer vi os, at analyseresultaterne har den samme gode kvalitet i hele landet.

Svar til borgeren

Når svarene foreligger, sendes resultatet til Afdeling for Folkeundersøgelser i Region Midt, som sørger for at informationen går videre til borgeren.  

 

Hvorfor er der ikke kommet et svar?

  1. Desværre må vi hver dag smide mellem 3 – 10 prøver ud, fordi der ikke er sat klistermærke med navn og CPR-nummer på prøverøret. Kunne det være forklaringen i dit tilfælde?

  2. Nogle gange forsvinder prøver under transporten. Af gode grunde kan vi ikke sige noget om, hvor tit det sker, men det kan være en forklaring på, at der ikke er kommet svar.

Hvad betyder svaret ”Uegnet”?

  1. Vi modtager hver dag nogle prøver, hvor låget til prøverøret ikke slutter helt tæt. Det kan betyde, at lidt af prøven er løbet ud under transporten. I de tilfælde kan prøven ikke undersøges og svares ”Uegnet”.

  2. Husk at du kun skal ”stryge” pinden hen over afføringen én gang. Vi får hver uge flere prøver, hvor der er tilsat for meget afføring, og det betyder at prøven ikke kan undersøges og derfor svares ”Uegnet”. 

Kontaktinformation

Blodprøver og Biokemi
Regionshospitalet Randers

Østervangsvej 54, indgang  eller , gå til 

Blodprøvetagningen: 
Kirketerpsvej 9, indgang , gå til 
8930 Randers NØ 
Tlf.: 7842 2312
Fax: 7842 4352

 Kort over hospitalet

Ambulatoriernes åbningstider

Grenaa Sundhedshus

Sygehusvej 17, st.
8500 Grenaa

Sundhedscenter Thors Bakke

Biografgade 3
8900 Randers 

Allingåbro

Ved hjemmeplejen
Halvej 3, indgang B
8961 Allingåbro

Rønde

OBS! Ny adresse:
Rønde City Center
Hovedgaden 61-63
8410 Rønde

Ebeltoft Sundhedshus

Nørreport 2
8400 Ebeltoft

Donortapningen i Randers

Sundhedscenter Thors Bakke
Biografgade 3
8900 Randers C
Tlf.: 7842 2295
Fax: 7842 4353

Donortapningen i Grenaa

Sygehusvej 19
8500 Grenaa
Tlf.: 7842 2299
Fax: 7842 4326