A
  B C  D E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P Q  R  S  T U  V  X  Y  Z  Æ  Ø  Å 


Analysefortegnelsen fra Blodprøver og Biokemi omfatter de hyppigst rekvirerede analyser fra praksis og Regionshospitalet Randers, og den giver en oversigt over vigtige oplysninger om analyser og prøver.

Analysefortegnelsen vil altid repræsentere de nyeste retningslinjer og informationer vedr. alle analyser.

Særligt for akkrediterede analyser

Analyser udført på Blodprøver og Biokemi, Regionshospitalet Randers, der er akkrediterede efter DS/EN ISO 15189 af DANAK under EXAM Reg.nr. 1004, er markeret. For akkrediterede analyser findes der totale usikkerheder under de enkelte analyser.

Sådan forstår du bogstaverne

Foran navnet står det ”system” der måles på, f.eks. P (Plasma), B (Blod), P(aB) (Plasma fra arterielt blod), U (Urin), Pt(U) (Døgnurin), Csv (Cerebrospinalvæske), F (Fæces), Pt (Patient), P(fPt) (Plasma fra fastende Patient). Bemærk, at P er systemet, uanset om der måles på plasma eller serum.

Større usikkerhed på analyser på kapillært blod

Analyser udført på kapillært blod har større usikkerhed end samme analyser udført på veneblod. Det skyldes, at kapillært prøvemateriale kan indeholde varierende mængder interstitielle og intracelullære væsker, som kan påvirke analyseresultater.

Næsten alle prøver sendes til hospitalet

Fra almen praksis sendes næsten alle prøver til afdelingen på Regionshospitalet Randers. Det gælder også prøver til f.eks. andre sygehuse, Statens Serum Institut og Unilabs.

Sådan forstår du referenceintervallet

Referenceintervallet følger altid med svaret på prøven. Husk at man kan være rask og have værdier uden for referenceområdet og vice-versa. Ved tolkning af analyseresultater er det ofte mønstret af flere analyseresultater, der er værdifuldt for den videre diagnosticering. Referencer til referenceintervaller kan oplyses ved henvendelse til Blodprøver og Biokemi.

Faste før prøvetagning

Ved nogle analyser er det vigtigt, at patienten er fastende (hvilket står under patientforberedelse). Hvis en analyse kræver madfaste, må patienten ikke indtage andet end vand de sidste 12 timer før blodprøven.

Det anbefales, at patienten ikke har drukket alkohol de sidste 24 timer før blodprøven tages og at patienten ikke har røget om morgenen inden blodprøvetagningen.

Analysenavne

Analysenavnene i Labka II og EPJ i Region Midtjylland er blevet ændret til de nationale kortnavne (NKN). Denne oversættelsestabel viser analysenavne anvendt før indførelsen af de nationale kortnavne (NKN) og analysenavne anvendt efter indførelsen. Man kan søge i listen ved at trykke Ctrl+F.

Kontaktinformation

Blodprøver og Biokemi
Regionshospitalet Randers

Østervangsvej 54, indgang  eller , gå til 

Blodprøvetagningen: 
Kirketerpsvej 9, indgang , gå til 
8930 Randers NØ 
Tlf.: 7842 2312
Fax: 7842 4352

 Kort over hospitalet

Ambulatoriernes åbningstider

Grenaa Sundhedshus

Sygehusvej 17, st.
8500 Grenaa

Sundhedscenter Thors Bakke

Biografgade 3
8900 Randers 

Allingåbro

Ved hjemmeplejen
Halvej 3, indgang B
8961 Allingåbro

Rønde

OBS! Ny adresse:
Rønde City Center
Hovedgaden 61-63
8410 Rønde

Ebeltoft Sundhedshus

Nørreport 2
8400 Ebeltoft

Donortapningen i Randers

Sundhedscenter Thors Bakke
Biografgade 3
8900 Randers C
Tlf.: 7842 2295
Fax: 7842 4353

Donortapningen i Grenaa

Sygehusvej 19
8500 Grenaa
Tlf.: 7842 2299
Fax: 7842 4326